Pages

Subscribe:

Sunday, February 23, 2014

SOTONG MASAK KICAP


     Ini sebuah cerita lucu. Pagi Ahad semalam saya telah memasak sambal sotong. Entah kenapa semasa saya memasukkan sotong, tiba-tiba warnanya bertukar keruh dan kemudiannya menjadi gelap.
"Alamak, sudah pasti ada yang tak terbuang dakwatnya ni.." kata saya dalam hati dengan rasa bimbang. Masak sambal sotong menjadi hitam. Siapa yang hendak makan begitu? saya tahu ada penduduk di Pantai Timur yang memasak sotong dengan dakwatnya. Pada mereka itu lebih sedap dan lebih manis.Masalahnya keluarga kami orang Pantai Barat sudah tentu tidak terbiasa dengan keadaan itu. Kalau saya katakan kepada suami pun tentu dia akan berkata:
"Allah, umi masak tak jadi, dikatanya orang Kelantan memang masak lagu tu!"
Saya teruskan juga memasak. Dalam hati saya berkata: "Kalau orang tak mahu makan nanti terpaksalah saya habiskan.." Saya mengharapkan si Yasmin dan walidnya akan makan masakan aneh saya ini. Si Ahmad tidak boleh diharap. Dari kecil dia sudah tidak memakan sotong. Katanya sotong itu siput babi! Hee!!
Namun ketika menghadap hidangan tengah hari semalam satu kejadian melucukan berlaku.
"Sotong masak kicap, yeah!!" jerit si Yasmin.
Sotong masak kicap? Allah, kenapakah uminya ini tidak memikirkan itu tadi. Saya tersenyum-senyum. Si YAsmin dan walidnya mengunyah makanan dengan berselera.
"Macam mana 'sotong masak kicap',  sedap?" 
"Sedaap sangat.." puji si Yasmin membuatkan saya hampir mengakak.
Si Walid? Ah, biasalah..walid sentiasa cool kan..kalau nak kata tak pernah puji bohonglah pula. Tetapi kalau saya mendesaknya dia akan hanya berkata: Kalau suami makan lebih tu sedaplah maknanya.. Dan saya nampak dia makan dengan asyik dan bertambah..Hehe, sudah pasti terkena penangan 'sotong masak kicap ' isterinya ini..hehe

0 comments:

Post a Comment